welkom!

Welkom op mijn blog over muziek, kunst, cultuur, de wereld en het universum. Mijn manier om zaken waar ik het mijne over denk over het voetlicht te brengen zonder geplaagd te worden door redactionele beperkingen of APA-formats. Een proeftuintje voor proefballonnetjes. Publiek denken.

Abonneer je via email. Volg me op Twitter - @EvertBBoele. Laat een reactie achter. Neem contact op.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

28 september 2022

Vulkaan

Weinig dingen zijn zo handig om bij de hand te hebben als een bruikbare parabel. Hieronder een parabel die ikzelf regelmatig van stal moet halen.

Op de helling van een vulkaan had een wijnboer zijn wijngaard. De wijngaard leverde van oudsher jaarlijks prachtige wijnen, geroemd door wijnkenners. En al was de opbrengst de laatste jaren wat minder, zowel in druiven als in de hoeveelheid wijn die werd afgenomen en de prijs die er voor werd betaald, de wijnboer bleef van jaar tot jaar zijn wijn maken volgens beproefde procedures.

Op een dag kwam een landbouwkundige aan de deur. Hij vertelde de wijnboer dat de jarenlange monocultuur er voor zorgde dat de bodem uitgeput raakte, en dat bovendien zijn wijngaard met het jaar erosiegevoeliger werd. Hij raadde de wijnboer aan te variƫren in druivenrassen en ook periodes over te stappen van druiven op een ander gewas. "Heb jij verstand van wijn en heb jij mijn wijn wel eens geproefd?", vroeg de wijnboer aan de landbouwkundige. De landbouwkundige antwoordde ontkennend. "In dat geval zal mijn antwoord voor jou onbegrijpelijk zijn. Ik blijf", zei de wijnboer.

De dag daarna kwam een econoom aan de deur. Hij vertelde de wijnboer dat consumenten steeds minder wijn dronken. Velen stapten over op druivensap, wie alcohol wilde drinken ging meer en meer over op sterke drank: whiskey, cognac. Hij raadde de wijnboer aan te diversificeren en deels over te stappen van het maken van wijn naar het maken van andere dranken. "Heb jij verstand van wijn en heb jij mijn wijn wel eens geproefd?", vroeg de wijnboer weer. De econoom moest toegeven dat hij geen wijnkenner was. "In dat geval zal mijn antwoord voor jou onbegrijpelijk zijn. Ik blijf", zei de wijnboer.

De volgende dag kwam een ecoloog aan de deur. Hij vertelde de wijnboer dat zijn pesticidegebruik voor onkruidbestrijding leidde tot grote vervuiling in het dal, en dat bovendien cruciale insecten die zorgden voor een natuurlijk evenwicht in zijn wijngaard verdwenen waardoor zijn wijngaard vatbaar werd voor ziekten. Hij raadde de wijnboer aan te stoppen met het gebruik van pesticiden. "Heb jij verstand van wijn en heb jij mijn wijn wel eens geproefd?", vroeg de wijnboer aan de ecoloog. De ecoloog moest toegeven dat dat niet het geval was. "In dat geval zal mijn antwoord voor jou onbegrijpelijk zijn. Ik blijf", zei de wijnboer.

Daarna kwam een vulkanoloog aan de deur. Hij vertelde de wijnboer dat de vulkaan zichtbaar actiever aan het worden was, en dat dat werd bevestigd door seismische metingen. Hij raadde de wijnboer aan de wijngaard naar een andere plek te verplaatsen. "Heb jij verstand van wijn en heb jij mijn wijn wel eens geproefd?", vroeg de wijnboer aan de vulkanoloog. De vulkanoloog moest de vraag ontkennend beantwoorden. "In dat geval zal mijn antwoord voor jou onbegrijpelijk zijn. Ik blijf", zei de wijnboer.

Het werd avond. De zon ging onder. De wijnboer zette de boxen van zijn geluidsinstallatie in de vensterbank, zette een muziekje op, schonk een goed glas wijn in en maakte op het terras met uitzicht op de wijngaard en de top van de vulkaan een dansje met zijn vrouw.